Gpsroutes - fietsroutes

 

Fietsroutes

Kleine uitleg vooraf

Op deze pagina vindt u niet alleen fietsroutes die effectief gereden zijn (" track" )met een gps op de fiets en zo zijn opgeslagen maar ook fietsroutes ("routes") die manueel gemaakt zijn via pc of gps. U vindt bij iedere route ook een kleine beschrijving of een link naar een andere pagina waar u meer informatie kunt vinden. Zoals reeds werd vermeld zijn er ook fietsroutes die manueel in de gps gebracht zijn ( "route" )waardoor het kan zijn dat deze niet exact de juiste route kunnen weergeven. Bovenaan vindt u een indeling van de fietsroutes per provincie.

Legende: (Druk op de "HOME"toets om terug te keren naar de top van de pagina )

xx km
werkelijke afstand volgens gps
tra of rou track of route ( manueel gemaakt )
route downloaden ( mps formaat)
nuttige informatie (station, restaurants, ... )

Adriaan Brouwer route

45km
track
route downloaden
extra info

Langs deze fietsroute (45 km) zal de sportieve fietser zeker zijn hart kunnen ophalen. De route vertrekt* op de markt van Oudenaarde en koppelt perfect cultuur aan natuur. Zo hebben Oudenaarde, maar ook het oudere Ename, een historisch en cultureel rijk verleden. Anderzijds doen namen als de Volkegemberg, Varent en de Taaienberg ons denken aan de Ronde van Vlaanderen. Wie het rustig aan wil doen zal keuze genoeg hebben voor een deugddoende verfrissing of smakelijk etentje en zal een schitterend stukje Vlaamse Ardennen hebben verkend.
(bron: toerisme oost-vlaanderen)

* De track die op deze site staat heeft als vertrekpunt de brouwerij Liefmans en loopt op het einde iets anders dan de bewegwijzering aangeeft. .

Gulden eiroute

46km
track
route downloaden
extra info

Deze fietsroute start op de Markt te Kruishoutem . De gemeente, van oudsher het eierdorp bij uitstek, heeft in belangrijke mate zijn landelijkheid van weleer behouden. In zijn lichtgolvend landschap liggen lieflijke dorpjes zoals Nokere, Wannegem-Lede en Lozer, die elk één of meer kastelen rijk zijn. We ontmoeten er verschillende oude hoeven en doen tevens het schilderachtige dorpje Mullem aan. Deze landelijke tocht aan de poort van de Vlaamse Ardennen bezorgt ons werkelijk aangename verrassingen.
(bron: toerisme oost-vlaanderen)
Deze route werd ingezonden door Kris Uyttersprot, waarvoor dank.

Scheldevalleiroute 3

26km
track
route downloaden
extra info

Deze route is uiterst geschikt om een familie uitstapje te doen met de kinderen. De route loopt niet alleen langs wegen die totaal geen druk verkeer hebben maar ze is ook praktisch vlak (met uitzondering van een enkele lichte helling)
Deze fietsroute werd uitgetekend in de Scheldevallei tussen Oudenaarde en Kluisbergen . De route (30km) vertrekt aan het station van Oudenaarde. We volgen de Schelde-oevers en bemerken de overgang van het zachtgolvend landschap naar de fors opduikende heuvelenrij. We ontmoeten ondermeer het dorpje Melden, oude Schelde-armen, de abdij van Beaulieu en de Petegemse meersen.

(bron: toerisme oost-vlaanderen)

Hermesroute (Vlaamse ardennen)

37km
track
route downloaden
extra info

Deze fietsroute (40 km) vertrekt uit Ronse en laat ons kennis maken met de natuur en weidse vergezichten die de Oost-Vlaamse en Henegouwse getuigenheuvels ons bieden. We vertrekken klimmend naar de Muziekberg, fietsen in Henegouwen langs de Kattemolen, het Kluisbos, de Hootond tot op de top van de Kruisberg om dalwaarts terug in het centrum van Ronse aan te komen. De Sint-Hermeskerk met haar wondermooie crypte is beslist een bezoek waard.

(bron: toerisme oost-vlaanderen)
Deze fietsroute is niet echt geschikt om met jonge kinderen -die zelf fietsen- te doen vanwege de vele hellingen die nogal vrij stijl kunnen zijn. Ik zou deze route ook niet aanraden voor ligfietsers.

Baksteenroute

44km
track
route downloaden
extra info
brochure baksteenroute

Deze fietsroute doorkruist de Rupelstreek met de gemeenten Hemiksem, Schelle, Niel, Boom en Rumst.
Hier lag het zwaartepunt van de baksteenindustrie. Zeven eeuwen kleiontginning resulteren in een uniek landschap.De door de kleiafgravingen veroorzaakte niveauverschillen bieden panoramische vergezichten over de Rupel. Al fietsend krijg je een mooi uitzicht op kleiputten, rivierboorden en unieke stukjes natuur. Langsheen de dijken ontdek je het drie rivierenpunt : Nete en Dijle vloeien er in elkaar en vormen er de Rupel. (deze route heb ik gekregen via mail van een onbekende afzender)

Verkortingen
: 22 en 41 km.
Vertrekplaats : Kallebeekveer Hemiksem of Provinciaal Recreatiecentrum De Schorre - Boom.
Deze brochure bestellen bij Toerisme Rupelstreek.

Ros Beiaardroute

47km
track
route downloaden
extra info

Deze fietsroute voert ons vanuit de Ros Beiaardstad Dendermonde langs de groene oevers van Dender en Schelde, schilderachtige dorpen zoals Vlassenbroek en Wieze, landelijke gemeenten zoals Denderbelle en Peizegem en doorheen het mysterieuze Buggenhoutbos. In Brabant volgen we een tijdje de Leierekensroute, een tot wandel- en fietspad omgevormde spoorweglijn.

Breduniaroute

44km
track
route downloaden
extra info

( Deze route werd ingezonden door "Marc DEBEL - ON7EE" via fietsroutes.net , waarvoor dank )
Meer info vindt u hier

Kattenbergroute

50km
track
route downloaden
extra info

Deze fietstocht is een tocht die jaarlijks georganiseerd wordt door KSMD ( koninklijke school van de medische dienst ). Deze versie van hun tocht is deze van 2002 en loopt vanuit de rand van het Gentse stadscentrum via de Schelde richting Gavere. Via Gavere keert men terug naar Gent om weer de eindigen aan de kazerne van de KSMD.

Milieuroute

54km
track
route downloaden
extra info

De Milieuroute start aan het recreatiedomein Brielmeersen in Deinze. Vanuit het centrum kom je langs de Oude Leie en over Nazareth en Eke bereik je de Scheldevallei. Door deze groene vallei kom je langs Gavere, het natuureducatief centrum de Kaaihoeve en Zingem. Verder fiets je door het prachtige dorpje Mullem, Huise en langs het Lozerbos terug naar Deinze. Je maakt kennis met de vele toeristische en milieu-aspecten in de regio tussen Leie en Schelde,
alsook de vele constrasterende landschappen. Informatie vind je tevens op de infoborden, die uitleg verschaffen over een reeks milieuaspecten. Je zal er uit leren met welke ingrepen de bevoegde Vlaamse Milieuoverheden het milieu beschermen en een flinke hand toesteken.

Peter Benoitroute

23km
track
route downloaden
extra info

hier komt de beschrijving van de route

manueel gemaakte route !!!!!

Riante Polderroute

47.5km
route
route downloaden
extra info

hier komt de beschrijving van de route

Wijnendaleroute

km
route
route downloaden
extra info

hier komt de beschrijving van de route

Yzerbroekenroute

km
route downloaden
extra info

De fietsroute loopt door het waterrijke landschap van de IJzerbroeken, op de grens van polders en zandleemstreek.
Vertrekkend uit het historische stadje Lo, wordt via de Oude Zeedijk vooreerst het Ieperleekanaal opgezocht.De begroeide oevers van deze waterweg leiden naar "Steenstrate", 80 jaar geleden het strijdtoneel van een verhitte stellingenoorlog, trouwens ook de plaats van de eerste gasaanval. Via Reninge bereikt men de IJzer en de sassen van Fintele, waar de Lo-vaart de IJzer vervoegt. De terugweg voert langs verkeersarme landelijke wegen. Men ontmoet er historische hoeven en bijna vergeten dorpjes als Pollinkhove en Hoogstade.

Zwinroute

km
route downloaden
extra info

hier komt de beschrijving van de route

Fleternaroute

km
route downloaden
extra info

Deze route laat de fietser kennis maken met het Hoppeland tussen Poperinge en Vleteren.Deze overgangszone tussen zand- en leemstreek vertoont een afwisselend uitzicht: nu eens domineren bossen en parken, dan weer bepalen akkers en lage weiden het landschapsbeeld. Van oudsher is de streek bekend om haar  hoppeteelt. Een belangrijk gegeven op deze tocht vormt de vallei van de Vleterbeek. De route ontleent dan ook haar naam aan het Keltisch-Germaanse toponiem "Fleterna", waarmee deze beekvallei werd aangeduid. Mogelijke haltes op deze tocht vormen de Eversamhoeve, de Sint-Sixtusabdij, de binnenstad van Poperinge, de Puydebroeken en het kasteelpark Couthof.

AVS Zwalmroute

46,8km
track
route downloaden
extra info

Met een groep medewerkers hebben we gisteren met veel plezier de bewegwijzerde AVS-Zwalmroute gereden. We vertrokken van de Biestmolen (aangeduid op het toeristisch plan als nr. 12).
De gereden route is ongeveer 47 km lang, en vertrekt aan de Biestmolen, om daar ook terug te keren. De volgende "bezienswaardigheden" van de toeristische kaart werden daarbij gepasseerd: 12 (Biestmolen, Neerstraat Munkzwalm)
15, 16, 17, 18, 19, 20, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.
Een deel van de route werd ingekort, zodat bezienswaardigheden 1, 13 en 14 niet werden aangedaan.
Teneinde de GPS liefhebbers deze route aan te bieden, vindt u hierbij aangehecht de 859 GPS coordinaten van de gevolgde route, alsook de 20 coordinaten van de bezienswaardigheden genummerd op de kaart. Tevens is
het hellingenprofiel (gif file) toegevoegd.


Isegrimroute

38km
track
route downloaden
extra info

Deze route werd ingezonden door "Marc DEBEL - ON7EE" via fietsroutes.net, waarvoor dank

Deze route vertrekt in Moerbeke en u vindt meer info op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen. Deze fietsroute biedt de gelegenheid het noordwesten van het Waasland te verkennen. De route vertrekt op het dorpsplein van Moerbeke. Via de unieke Etbosdreef gaat de tocht verder langs het Provinciaal domein Puyenbroecken de Moervaart richting Wachtebeke tot Overslag. Vanaf hier wordt geruime tijd de rijksgrens met zijn weidse landschappen doorspekt met kreken, gevolgd. Tot slot voert de route door een meer bosrijke zone terug naar de startplaats.
(bron: toerisme oost-vlaanderen)

Mandeldalroute

41,5km
track
route downloaden
extra info

Het vertrekpunt van deze route is het provenciaal domain de Baliekouter te Wakken. Zoals de naam laat uitschijnen, verkent deze route het stroombekken langs de benedenloop van de Mandel. De Mandel ontspringt in de streek van Passendale en mondt te Vijve uit in de Leie. De streek vormt een uitgespoken landbouwgebied. De bodem bestaat overwegend uit lemige gronden van aaluviale oorsprong. We fietsen richting Oostrozebeke waarvoor we 2 maal de Mandel moeten oversteken. Je vervolgt je weg waar we na enkele kilometers de Poelberg (45 meter hoog) opmoeten. De route buigt daarna af richting Oost-Vlaanderen. Het tweede deel van deze fietstocht loopt langs de Leie die je van Wontergem tot Ooigem een twaalf tal kilometer aanhoud. Je passeert er het 18de-eeuwse Kasteel Te Lake. In Ooigem aangekomen verlaat je de Leie en maakt de fietser kennis met het Leielandschap. Via Oeselgem en Ooigem wordt tenslotte naar Wakken terug gefietst.
(bron: www.fietsland.be)

Bakelandtroute

47,5km
route
route downloaden
extra info

De Bakelandtroute is de ideale fietstocht om de de gemeenten Langemark-Poelkapelle en Houthulst te verkennen. De routenaam verwijst naar de legendarische figuur Bakelandt: Soldaat in het Franse leger, deserteur, verzetsman, rover en bendeleider ten tijde van de Franse bezetting. De volksverhalen hebben Ludovicus Bakelandt geromantiseerd. Via deze route fiets je door een streek die gekenmerkt wordt door verschillende landschapstypes: de heuvelrug van Klerken, de uitlopers van de zandleemstreek in de IJzerpolders, de vallei van de Ieperlee met het kanaal Ieper-IJzer, . Uitgangspunt van de tocht vormt het gemeentehuis van Langemark, ondergebracht in het voormalige kasteel. Van hieruit leidt het traject langs de oude spoorwegbedding en het Ieperleekanaal naar Merkem. Vervolgens wordt richting Klerken gefietst. De terugweg voert langs Houthulst, het Vrijbos en de wijk Madonna. Bezienswaardigheden langs het traject zijn o.a. het kasteel van Langemark of de Iseraboot, De Iseraboot ligt aangemeerd op het kanaal Ieper-IJzer aan de kade van de Drie Grachten. Vanop het dek krijgt men een adembenemend vergezicht op de laaggelegen broeklanden van Merkem en Noordschote. Ook de moeite zijn de Blauwe molen, de Beukelaeremolen en de Van Couilliesmolen. Het Belgisch militair kerkhof te Houthulst, het Deutsche Soldatenfriedhof te Langemark, talrijke oorlogsmonumenten en gedenkplaten vormen stille getuigen van de dramatische tol die de "grooten oorlog" hier eiste.
(bron: www.fietsland.be)

Bulskampveldroute

43,5km
route
route downloaden
extra info

De naam van de route verwijst naar het Bulskampveld. Een door bossen en landgoederen gedomineerd parklandschap ten zuidoosten van Brugge. Het Bulskampveld is een oud heidegebied dat tot de 18de eeuw enorm uitgestrekt was (van Aalter tot Torhout). Later werd dit natuurgebied ontgonnen, de minderwaardige gronden werden bebost. Veel heide zal je niet meer te zien krijgen langs deze rustige wegen, je komt wel door andere groene zones. Je start aan het Lippensgoed-Bulskampveld. Dit provinciedomein telt niet minder dan 300 hectaren bos. We fietsen richting Maria Aalter dat net over de provinciegrens met Oost-Vlaanderen ligt. Het landschap van het vroegere heidegebied bewaart talrijke sporen van opeenvolgende fazen in de geschiedenis. Verstoken van industrie heeft het naast een intact agrarisch landschap nog veel bos en restanten van het vroegere immense heideveld. Je fiets ook nog langs andere domeinen zoals het Hooggoed te Aalter en het Kampveld met het Nieuwenhoevebos te Oostkamp. De oevers van het kanaal Brugge-Gent vormen het landschapskader op de terugweg.
(bron: www.fietsland.be)

Westvlaamse Bergenroute

45km
track
route downloaden
extra info

Deze tocht de fietser mee op verkenning in het Heuvelland. Op een boogscheut van Ieper liggen de Westvlaamse heuvels. Deze oude getuigenheuvels vormen een uitgelezen wandel- en fietsgebied. De Kemmelberg en de Rode en Zwarte Berg bepalen er het landschapsbeeld. De Rode en Zwarte Berg zijn zeer toeristisch, zowel bezocht door Fransen als door Belgen. De nadruk ligt er op shopping en ontspanning. Als startpunt voor deze route verkiezen we de wat rustigere maar even prachtige Kemmelberg. We dalen af richting provenciaal Domein De Palingbeek. dat een 75ha groot recreatie en natuurgebied is. Tijdens deze fietstocht passeren we verschillende dorpjes zoals Voormezele, Mesen, Wulvergem, Nieuwkerke, Dranouter, Loker en Westouter. Dit zijn allemaal dorpen van de gemeente Heuvelland. Op het einde van de rit beklimmen we ook nog de Rode berg en deKemmelberg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormden deze beboste heuvelruggen de inzet van hevige gevechten. Talrijke militaire begraafplaatsen en oorlogsmonumenten herinneren hieraan. Hou er rekening mee dat dit een behoorlijk heuvelachtig maar prachtig parcours is.
(bron: www.fietsland.be)

Vredesroute

46,5km
route
route downloaden
extra info

De Vredesroute vertrekt op de grote markt van Ieper aan de historische Lakenhallen. Onmiddelijk na de start rijden we onder de Menenpoort, het gedenkteken bij uitstek van Wereldoorlog I. Je maakt een korte lus rond Ieper langs de stadswallen. Daarna rij je de stad buiten langs een oude spoorwegbedding. Een schitterend paadje dat goed bolt want sinds kort volledig geasfalteerd. Tussen kerkhoven en oorlogsmonumenten rij je rond Zillebeke en passeer je ondermeer het schitterende natuurdomein de palingbeek. Je fietst door een lichtglooiende streek en ziet in de verte het pretpark Bellewaarde. Na de brug over de A19 (Kortrijk-Ieper) ben je toe aan een welverdiende verfrissing in een van de tea-rooms aan het Doelbos of Polygoon in Zonnebeke. Daarna kronkelt de vredesroute heerlijk verder tot in Langemark-Poelkapelle. Van daaruit brengt alweer een oude spoorwegbedding je tot aan de sluis van Boezinge. Deze keer niet geasfalteerd, maar vlotrijdende kiezelsteentjes. Via het Ieperlee kanaal fiets je de laatste kilometers terug naar de grote markt van Ieper. De frisse pint op de Grote markt van Ieper heeft u meer dan verdiend.
(bron: www.fietsland.be)

Gitsbergroute

45km
route
route downloaden
extra info

Deze route doorkruist het landelijk gebied rond Roeselare. In het hart van West-Vlaanderen ontmoeten zandstreek en zandleemstreek elkaar. Variatie en reliëf in het landschap zijn hiervan het resultaat. Vertrekpunt vormt de Roeselaarse Reo-Veiling aan de Oostnieuwkersesteenweg waarna je na enkele kilometers fietsen door het charmante Vijverbos rijdt. Dit halfnatuurlijk bos is 9 ha groot en werd in 1985 aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. De vruchtbare grond maakt de streek tot een uitgelezen land- en tuinbouwgebied. Vooral groententeelt domineert vaak het landschapsbeeld. . Via de dorpskern van Westrozebeke bereiken we de voet van de Stadenberg (45 meter hoog). Na deze heuvel fiets je voor een eerste maal over de spoorlijn Torhout-Ieper en gaat het opnieuw in stijgende lijn op de Parnassusberg (42 meter hoog). Enkele kilometers verder passeer je het Hoogleedse gehucht 'De Geite'. De volgende deelgemeente die deze route aandoet is het bloemendorpje Gits waar je de derde beklimming van de dag voorgeschoteld krijgt: De Gitsberg (45 meter hoog). Tussen Gits en Hooglede bevindt zich een Duitse militaire begraafplaats voor gesneuvelden uit de eerste Wereldoorlog. Via Hooglede rijden we langzaam maar zeker terug richting Roeselare en komen we terug bij het uitgangspunt.
(bron: www.fietsland.be)

Cobergherroute

47,5km
route
route downloaden
extra info

Met deze 51 km lange fietstocht verken je de Frans-Belgische kuststreek. Imposante hoeven, stemmige dorpjes, oude windmolens en een netwerk van sloten bepalen er het landschapsbeeld. Deze route is genoemd naar Wenzel Cobergher die in de zeventiende eeuw een groot binnenmeer liet droogleggen voor landbouwgebied. Zo ontstond een dambordvormig gebied, de Moeren (3000 ha). Tijdens je tocht zal je er uitgebreid kennis mee maken. Je vertrekt vanuit Adinkerke dat vooral bekend is omwille van het attractiepark Plopsaland. Je fiets na enkele kilometers de grens met frankrijk over op het laaggelegen gebied de Moeren. Dit gebied werd nogmaals onder water gezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna leidt de tocht je naar het Franse Hondschoote, in de Middeleeuwen een vooraanstaande Vlaamse stad. De terugtocht voert ondermeer doorheen de geborgenheid van het Frans-Vlaamse Houtland en de binnenduinen van Ghyvelde en Cabour.
(bron: www.fietsland.be)

Gaverbeekroute

34km
route
route downloaden
extra info

De Gaverbeekroute start in Waregem ( sinds 2000 mag de fiere gemeente zich officieel "stad" noemen) en verkent het grensgebied van de provincies West- en Oost-Vlaanderen. De Leie vormt hier de natuurlijke grens. Deze route vormt een afwisseling van heuvelende en vlakke wegen. De routenaam verwijst naar een kleine waterloop, op de meeste plaatsen kan je nauwelijks van een beek spreken en heeft de Gaverbeek eerder de allure van een gracht. De waterloop vormt ook een bekende hindernis tijdens de jaarlijkse paardenwedloop in het kader van "Waregem Koerse". Vertrekkend vanuit het domein Casier voert de route vooreerst langsheen de Leie en via een oude onverharde spoorwegbedding naar Zulte en Machelen. In Machelen rijden we van de Leie weg richting de oude dorpskern. Vervolgens gaat het richting Kruishoutem met als voornaamste hindernis de Kruishoutemberg. De Leievallei wordt nu geruild voor een glooiend landschap dat de heuvels van de Vlaamse Ardennen aankondigt. De terugweg loopt langs het lieflijke Nokere en de bossen van Oud-Moregem en Wortegem. Bezienswaardigheden langsheen het traject vormen o.m. het Raveelmuseum, het eierdorp Kruishoutem, het kasteel van Nokere en het Moregemkasteel.
(bron: www.fietsland.be)

Kastelenroute

57,3km
route downloaden
extra info

De Kastelenroute verkent het Houtland in de driehoek Brugge, Oostkamp en Torhout. In deze van oudsher bosrijke streek situeren zich tientallen kastelen en landgoederen. Ze nemen een centrale plaats in op deze tocht. Vertrekkend vanuit het Tillegembos - dat het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen is - leidt de route vooreerst naar het Merkemveld. Het Merkemveld is een natuurgebied opgetrokken eind 18 de eeuw op de leengronden van Zedelgem. Vervolgens wordt Oostkamp aangedaan met o.m. de kastelen Pecsteen, Raepenburgh en Lakebos. Via Wingene, het aloude Vrijgeweed (een onontgonnen gebied ten westen van het Bulskampveld) en het bekoorlijke landschap van de "Verloren Cost" in Torhout wordt de oude spoorlijn Oostende-Torhout bereikt. De terugweg voert o.m. door het provinciedomein de Maere, en het Vloetemveld dat e en beschermd landschap van ruim 500 ha. Is dat zich uitstrekt over Aartrijke, Zedelgem en Snellegem. Het betreft een oud heidegebied dat in de 18e en 19e eeuw deels bebost werd en deels omgezet in landbouwgrond. Via de stedelijke kasteelparken Tudor en Beisbroek bereik je terug het Tillegembos.
(bron: www.fietsland.be)

 

km
route downloaden
extra info


(bron: www.fietsland.be)

 

km
route downloaden
extra info


(bron: www.fietsland.be)

 

km
route downloaden
extra info

About Us | Site Map | Privacy Policy | Contact |